Nutshell-IT-Blog-Zo-draagt-u-zorg-voor-uw-security-status

Zo draagt u zorg voor uw Security Status

Wist u dat hackers hun dagelijks werk hebben gemaakt van het testen van uw beveiligingssystemen op eventuele zwakke plekken? Het afgelopen jaar zijn verschillende bedrijven getroffen door malware, virussen, phishing emails, noem maar op. Sommige bedrijven werden zelfs meerdere malen aangevallen. De hoeveelheid aanvallen, de diversiteit en de snelheid maakt dat wij ons steeds moeilijker kunnen verdedigen. Helaas zijn het de hackers die zich razendsnel aanpassen aan de huidige ontwikkelingen. Een optimale verdedigingsstrategie wordt steeds moeilijker te implementeren.

Bent u schijnveilig?

Vaak is het zo dat organisaties, na het implementeren van cyber security oplossingen, de aanname doen dat dit hen altijd zal beveiligen. Deze aanname wordt weinig tot niet getest.
En wat te denken van tussentijdse aanpassingen binnen uw beveiligingssysteem? Nieuwe oplossingen en configuraties? Hebben deze wijzigingen in de huidige situatie het gewenste effect? Wanneer worden deze getest? Misschien test u dit ieder jaar en denkt u hiermee heel ver te komen. Helaas is het zo dat de test van vandaag morgen achterhaald is.
Daarnaast richten de huidige technieken zich vooral op de detectie van een cyberaanval en het herstel erna. Met dit in het achterhoofd is het heel belangrijk om uw huidige systemen, inclusief alle eventuele veranderingen binnen de beveiligingsstrategie, constant te testen. Wij geloven erin dat u uw verdedigingstactiek naar een hoger plan tilt met een proactieve houding. Gaat u afwachten totdat een hacker de zwakke plekken in uw systeem heeft gevonden? Of wilt u hen voor zijn, of op zijn minst even ver zijn in de ontwikkeling, en zorgen dat u de zwakke plekken heeft gedetecteerd voordat het kwaad is geschied? Beter is het om het hoofd niet in het zand te steken en continu na te gaan of uw verdedigingstactiek up to date is.

Systematische oplossingen

De huidige beveiliging op IT-niveau bestaat uit ontzettend veel onderdelen. Er bestaat geen gouden ei waarmee u alle problemen voor kan zijn. Waar het om gaat is dat u uw huidige situatie optimaliseert en vervolgens goed houdt. Dat kan alleen door uw situatie constant te testen en te valideren op basis van de huidige ontwikkelingen binnen de hackers wereld. Het is tijd om hiervoor systematische tools en processen te gebruiken. Zo heeft u de inzichten in handen om de verdedigingstactiek continu bij te stellen voordat een cyber attack plaatsvindt.

Voor een goede start van een proactieve houding kunt u onderstaande vragen voor u uw onderneming invullen:

  • Welke componenten van de onderneming kunnen beïnvloed worden door ransomware?
  • Wat is de impact van ransomware op dit bedrijf?
  • Hoe kan ik onze beveiligingshouding voortdurend testen en valideren om nieuwe risico’s op tijd te identificeren?
  • Zijn de bestaande beveiligingscontroles geoptimaliseerd om de bedreigingen te voorkomen die hoog op de risicolijst staan?
  • Wanneer ik beveiligingsmaatregelen toevoeg of herconfigureer om geïdentificeerde risico’s te beperken, hoe weet ik dan dat deze controlewijziging effectief is en naar wens werkt?

En nu…?!

Hoe we zwakke plekken in een verdedigingssysteem opsporen? Door het simuleren van een cyber aanval. Bij gesimuleerde aanvallen komen de zwakke plekken in het totale netwerk (denk aan antivirus, Firewall, IPS etc.) boven water. Het biedt u de inzichten waarmee u al uw aannames kan testen, de gaten te dichten en zo uw verdedigingssysteem continu bij te stellen.

Til uw beveiligingsniveau naar een hoger plan met Cyber Attack Simulation!